Navigácia

Obsah

Tölgyültetés

Typ: ostatné
Tölgyültetés Figyeljünk meg a fát és egyértelművé válnak az életünkkel összekapcsolható párhuzamok. A fa hozzánk hasonlóan egyenesen áll, növekszik, virágzik, termést hoz, öregszik és meghal. Élete folyamán nap, mint nap milliónyi megismételhetetlen történet játszódik le.

  Ott van neki a saját családja, maga az erdő; tud érzelmeket kimutatni, örömtől ragyogni  a fényben és lehet beteg is. S hozzá kapcsolódnak az emberi lét fontos tárgyai is: bölcső, lakodalmi asztal, háztető, koporsó .

A fa rügyei rejtik a jövőt, míg alul, a földbe zárva , gyökereiben pihen a múlt. Erős törzsében pedig megőrződik az idő, hisz a kemény, szívós fából  emberöltőket  számláló hidak, hajók és talpfák készülnek. A fa jelkép is.

A lombhullató óriás, a tölgy, melyet  az „erdők királyának” is neveznek, ősidők óta az erő, a kitartás és a hosszú távú gondolkodás jelképe.

A legöregebb magyar fa is tölgy. A legenda szerint a hédervári tölgy törzsén található nyomokat Árpád vezér lovának kötőféke hagyta 907-ben, amikor a fejedelem seregével alatta pihent meg, és ült haditanácsot a pozsonyi csatába készülődvén. A tölgy jelképezi az ősök tiszteletét, a rendületlen kitartást – ezért koszorúzza a magyar címert is.

Ma mi is tölgyet ültetünk. Abba a földbe ültetjük, mely 940 éve viseli a Hetény nevet és 940 éve szülőföldje a hetényieknek. Jelképezze az irántuk érzett tiszteletünket. Jelképezze a reményünket, hogy ennek a tölgynek koronája egy század múlva is véreinknek, elégedett, boldog  hetényieknek ad árnyékot.

PaedDr. Rancsó Andrea, alpolgármester


Vytvorené: 13. 11. 2017
Posledná aktualizácia: 13. 11. 2017 14:11
Autor: