Navigácia

Obsah

Kapcsolatok - kiállítás a Lilla Galéria és Falumúzeumban

Typ: ostatné
Kapcsolatok - kiállítás a Lilla Galéria és Falumúzeumban Nagy szeretettel köszöntök minden kedves látogatót. Örömömre szolgál, hogy immár 4. Kiállításunkat nyithatjuk meg a Lilla Galéria és Falumúzeum épületében, mely otthont ad az igényesebb kultúrának.

A megnyitó vers és ének a közelgő ünnep hangulatát varázsolta ide, hisz a most látható kiállítás is adventköszöntőnek készült. Már a címe  - Kapcsolatok - is elárulja, hogy művészi eszközökkel mutatja be  az ünnep és az ember,  a természet és ember  és nem utolsó sorban az ember és  ember közötti rejtélyes kapcsolatot.

Ahogy kedves költőnk Weöres Sándor mondja: „Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra„ Ezt a létrát láthatjuk most, s ez a létra jelen esetben Orbán Ilona művésztanáré. Ilona gyerekek iránti szeretete sokáig az alsó tagozatos katedra mellett tartotta, de a tudásvágy és a kíváncsiság ennél is erősebb lett. A rajztanítás, a művészetek megismerése az országban, a világban, művésztelepekre vitte, ahol nyaranta megismert több technikát. Az Iparművészeti Főiskolán díszítő művészettel és örnyezetkultúrával foglalkozott. Az Iparművészeti Lektorátus Iparesztétikai Osztálya több művét minősítette. Közel két évtizede a komáromi Jókai Mór Gimnázium rajztanára. Sokrétű tevékenységéhez hozzátartozik az is, hogy elindította Ácson a Népfőiskolát, melyet 4 éven keresztül a helyi tv egyenes adásban sugárzott. Több mint egy évtizede, fest, önálló kiállító művésztanár. Személyiségének sokszínűségét tükrözi, hogy nyelvtudását is fejlesztette. Franciaország ösztöndíjasaként, megismerte a francia oktatást, művészetet. Kiépítette, a Comenius nemzetközi iskolai programot két iskolájában. Tanítványai rendszeresen vettek részt és nyertek pályázatot, díjakat országos és nemzetközi fórumokon, kiállításokon., ennek egyik dokumentuma a „Mesés kiállítások” c. könyve.Nyolc évig volt Komárom-Esztergom Megye Pedagógiai Intézetének szaktanácsadója. Így is segítette a megye összes általános és középiskola művészeti tevékenységét. Ilona az Ácsi Hírek egyik alapító tagja. Évekig szerkesztette a Vizuális Hírlevél c. szaklapot, melyet a Pedagógiai Intézet adott ki, Tatabányán a megye iskoláinak. Szaktudásával, alkalmazkodásával, tapasztalataival hozzájárult, hogy párhuzamosan, több különböző szintű intézményben sikeresen tudja célkitűzéseit megvalósítani. Neki megadatott, a legapróbb tanítványai még a mesevilágban alkotnak, festenek, rajzolnak, a legidősebbek, pedig az érettségi vizsgán adnak számot tudásukról. 

Minden művész saját lelkébe mártja ecsetét, és saját szívét viszi a vászonra. Nos, Ilona képeit,  ecsetvonásait látva elmondhatjuk, hogy gyönyörű szíve - lelke van. Kívánom hát, hogy ez a sokszínű varázslatos szív sokáig dobogjon, s az általa irányított kéz sok – sok képet készítsen még mindannyiunk örömére.

PaedDr. Rancsó Andrea, alpolgármester


Vytvorené: 10. 11. 2017
Posledná aktualizácia: 10. 11. 2017 14:44
Autor: