Navigácia

Obsah

Születésfa avatása 2016

Typ: ostatné
Születésfa avatása 2016 Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mai ünnepségünk rendhagyó pontjaként Születésfát avatunk, melynek kettős célja van.

A forradalom és szabadságharcra emlékezve tudatosulnia kell bennünk, hogy jelenleg mi, mindnyájan  felelősek vagyunk egy olyan fiatal generáció kineveléséért, akik gondolatvilága, dolgozni akarása hasonló lesz az 1848 – as hősökéhez, akik majdan elhivatottan dolgoznak egy szebb jövőért, településünkkért, környezetünkért. Másodsorban méltónak tartunk minden édesanyát és édesapát a köszönetre, a tiszteletre, hogy a nehéz gazdasági körülmények mellett is fontosnak tartják az életet, a gondoskodást, a szeretetet, tudást adni a legértékesebb kincsnek, a gyermeknek.

A Születésfa elhelyezése sem véletlen. Ebben  az emlékkparban kapcsolódik össze a múlt, a jelen és a jövő. Községünk múltjára emlékzetet a tavalyi esztendőben felállított emléktábla, az ősök tiszteletét, a gyökerekhez való ragaszkodást fejezi ki az elültett tölgy. A Tarczy emlékoszlop pedig jelképezi, hogy  születtek már falunkban olyanok, akik lelkesedése és tettre való készsége a világot szebbé, jobbá akarta tenni. Azt a világot, melyben most mi élünk, s melyben gyermekeink, a már megszületett és még meg nem születettek fognak élni. A Születésfa megvalósításában segítségünkre volt Hencz Szabolcs, aki szabadidejében, kezemunkáját által keltette életre ezt a gondolatot.  Gábor Andrásnak és alkalmazottainknak  köszönhetően pedig most itt állhatunk, remélhetőleg egy kicsit meghatódva a hetényi baba – fa alatt, mellett, ahol köszönthetjük a hetényi jövendőbeli márciusi ifjakat.  

Úgy gondjuk, hogy a „Születésfa” felavatásával sikerül tudatosítanunk a  generációkon átívelő felelősségünket  a jelen és a jövő iránt. Bízunk benne, hogy  munkánkban segítségünkre lesznek azon fiatal szülők és gyermekek is, akiknek köszönhetően születésfánk a mai napon egy levéllel lesz gazdagabb: Lukács Attila és Szabó Denisza gyermeke Attila, Ďurčovič Milán és Likér Réka gyermeke Diána, Dolník Vladimír és Csintalan Diána gyermekei Zina és Patrik, Dékány Miklós és Mikolai Éva gyermeke Dalma, Gábor Attila és Finta Alexandra gyermeke Lili, Sinka Péter és Šmahó Viktória gyermeke Jácint, Krajmer Radoslav és Lévai Erika gyermeke Emily Eszter és Molnár Péter és Kencze Judit gyermeke Kende.

 

Kedves Jelenlévők!

Piros szalag a hajba, feldíszített bejárati ajtó, komatál, kártyázás és tejfakasztó buli. Csak néhány a szüléssel, születéssel kapcsolatos  hagyomány közül, hiszen, mint tudjuk, ahány kultúra, annyi szokás.

A születésfa sok mesében fellelhető. Ez az ősi motívum az emberi lét és a fák közötti kapcsolat szimbóluma. Az egyszerű ember szellemekkel népesítette be az őt körülvevő világot, így kezdetben a fáknak is emberi érzéseket, hangot, sőt, természetfeletti erőt tulajdonított. A fa később az emberi lélek tartózkodási helyeként jelent meg. Innen tehát az ötlet:  az ember bármikor visszatérhet szimbolikus és konkrét értelemben vett gyökereihez. Azok a gyermekek, kiknek neve most a falevélen  olvasható: hetényiek, s azok is maradnak, mégha bármikor és bárhová is sodorja őket majd az élet rögös útja. Itt, otthon vannak. Szeretjük Őket, hisz ők a mi reménységeink, megmaradásunk záloga. Az 1848 – as márciusi fiatalok is elszántsággal, lelkesedéssel küzdöttek egy szebb és szabadabb jövőért. Őszintén kívánom, hogy a mi márciusi ifjaink  egy olyan világot hozzanak létre, melyben nem kell senkinek sem az életét, a nemzetiségét, a munkáját,  a lelkét féltenie.

Jelképezze hát ez a fa az irántuk való szeretetünket, ragaszkodásunkat. Legyen ez biztosíték arra is, hogy Ők is bármikor számíthatnak ránk.

Bízunk abban, hogy még több gyermek születik majd Hetényen, így  fánk egyre több levéllel gazdagodik az elkövetkező esztendőben.

 

DELTA cikk: http://www.deltakn.sk/szuletesfa-avato-unnepseg/


Vytvorené: 13. 11. 2017
Posledná aktualizácia: 13. 11. 2017 10:55
Autor: